Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Στρατιές υπεραιωνόβιων Ελλήνων αθλητών στίβου!

«6000 ΕΥΡΩ ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ Γ.Γ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 100 ΕΤΩΝ (!!!) ΣΤΟΥΣ 15ους ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ 24-25/09/2005 ΣΤΟ NOVI SAD ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ».
Το εκπληκτικό είναι ότι τα χρήματα διατέθηκαν… κατόπιν εορτής. Αφού είχαν διεξαχθεί οι αγώνες. Η έγκριση δόθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2005. Προφανέστατα, ουδείς υπηρεσιακός παράγων της ΓΓΑ έλεγξε αν, πράγματι, πήγαν Ελληνες αθλητές άνω των… 100 ετών και πόσοι, ώστε να δικαιολογείται τέτοια επιχορήγηση. Σας διαβεβαιώνουμε, πάντως, ότι ΟΥΔΕΙΣ Ελληνας υπεραιωνόβιος αγωνίσθηκε τότε στην Σερβία. Τ’ αποτελέσματα είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα της ΟΕΒΑΣ.
Πολλά είναι τα δείγματα σχετικά με το πόσο «καλά» έκαναν την δουλειά τους, όλα αυτά τα χρόνια, οι αρμόδιοι του υφυπουργείου Αθλητισμού και της ΓΓΑ. Στις 7 Ιανουαρίου του 2003, η ΓΓΑ εγκρίνει έκτακτη επιχορήγηση στην ΟΕΒΑΣ 30.000 ευρώ, ως συμβολή για τη συμμετοχή 55 αθλητών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που διεξήχθη στο Πότσνταμ της Γερμανίας από τις 15 έως τις 25 Αυγούστου του 2002 (σελίδα 2). Μόνο που στον δρόμο, οι 37 αθλητές... χάθηκαν -και να πούμε ότι λειτουργούσαν τα... στρατόπεδα συγκέντρωσης θα ήταν μια εξήγηση. Σύμφωνα με το περιοδικού του ΣΕΒΑΣ Αθηνών, «Βετεράνοι αθλητές» (τεύχος 23), αγωνίσθηκαν μόνον 18. 
Και να ήταν μόνον αυτά. Το 2000 η ΟΕΒΑΣ πήρε 5.869,41 ευρώ για τους Βαλκανικούς κλειστού στίβου, που διεξήχθησαν, σύμφωνα με αυτήν, στο «Ειρήνης και Φιλίας» (σελίδα 2). Στους αγώνες αυτούς είχα μετάσχει. Ηταν το ελληνικό πρωτάθλημα, που είχε χαρακτήρα «όπεν». Είχαν έλθει και αγωνίσθηκαν εκτός συναγωνισμού ελάχιστοι Βαλκάνιοι. Οπως φαίνεται στην φωτογραφία αριστερά, από την ιστοσελίδα της ΟΕΒΑΣ, οι
1οι Βαλκανικοί κλειστού στίβου διεξήχθησαν… 15 χρόνια αργότερα. Στην 
Η αναγνώριση της ΟΕΒΑΣ από την ΓΓΑ...
Κωνσταντινούπολη...
Συνεχίζουμε: Η ΓΓΑ το 2008 έδωσε, πάλι μετά τους αγώνες, 8.000 ευρώ για τη συμμετοχή 22 Ελλήνων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, στη Γαλλία (σελίδα 5). Μόνο που ουδείς στη ΓΓΑ σκέφθηκε να ελέγξει. Διότι, αν το είχε πράξει, θα διαπίστωνε πως αγωνίσθηκαν μόνο 13...
Μ’ αυτά και με άλλα, φθάσαμε έως εδώ. Στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, στα μνημόνια, στον οικονομικό στραγγαλισμό του λαού. Οχι ότι η οικονομία της χώρας καταστράφηκε επειδή η ΓΓΑ έδινε χρήματα στην ΟΕΒΑΣ για ειδικούς σκοπούς. Το δημόσιο χρήμα κατασπαταλήθηκε και καταληστεύθηκε από πολλούς άλλους και πολύ περισσότερο. Πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες δεν έλεγχαν ουσιαστικά το πού διετίθεντο τα χρήματα, με τα οποία εχορηγούντο ομοσπονδίες, σωματεία και φορείς παντός είδους, όχι μόνο του αθλητισμού. Δεν είναι μόνο οι «μίζες», που δίνονταν. Είναι και το ανέλεγκτο των επιχορηγήσεων. Η κακοδιαχείριση των 
...και η επισήμανση ότι δεν έχει ειδική αθλητική αναγνώριση.
χρημάτων. Και όσων δίνονταν από την ΓΓΑ, μέσω του ειδικού ταμείου του ΟΠΑΠ, και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Και, βεβαίως, το ξαναλέω, όχι μόνο στον αθλητισμό.
Πέφτουν, λοιπόν, σιγά - σιγά, οι μάσκες της ΟΕΒΑΣ. Και αποκαλύπτουν την αλήθεια. Το απεχθές πρόσωπο μιας διοίκησης, που διοίκησε, επί χρόνια, με τρόπο δικτατορικό, με μια επίφαση δημοκρατίας. Διενεργούσαν αρχαιρεσίες «στημένες», με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, καθότι πολλοί από τους ψηφοφόρους - εκπροσώπους (δήθεν) των σωματείων, δεν ήταν καν μέλη των συνδέσμων, τους οποίους υποτίθεται πως εκπροσωπούσαν, αλλά είχαν πάρει εξουσιοδότηση να ψηφίσουν γι’ αυτούς. Και επιθυμούμε πολύ να μάθουμε, ποιές θα είναι οι αντιδράσεις των διοικήσεων των υποτελών αυτών συλλόγων στις αποκαλύψεις, που κάνουμε (και θα συνεχίσουμε), έπειτα από τις ενέργειες, τις οποίες πραγματοποιήσαμε, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχρονικών Αθλητών Στίβου (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Σ.), δια του προέδρου του, Οδυσσέα Άγρου, κι εγώ, ως δημοσιογράφος.
Τι αποκαλύφθηκε; Οτι η ΟΕΒΑΣ, την 16ετία 1995-2010, έλαβε ΜΟΝΟ από την ΓΓΑ, έκτακτες επιχορηγήσεις, για ειδικούς σκοπούς αποκλειστικά, 325.165,46 ευρώ. Μέσος όρος, ανά έτος, 20.322,84 ευρώ. Κάποιο έτος, φυσικά, έλαβε περισσότερα, κάποιο λιγότερα.
Τι σημαίνει για ειδικούς σκοπούς; Οτι τα χρήματα που δίνονταν από την ΓΓΑ στην ΟΕΒΑΣ έπρεπε να διατεθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τον σκοπό, που χορηγούνταν. Ούτε ένα ευρώ δεν επιτρεπόταν να δοθεί για κάτι διαφορετικό. Ουδέ καν για λειτουργικές δαπάνες της ΟΕΒΑΣ. Τούτο αποδεικνύεται και από το έγγραφο της αναγνώρισης, που χορήγησε η ΓΓΑ το 1995, το οποίο παρουσιάζουμε.
Σελίδα 1.
Μόνιμη επωδός των διοικήσεων της ΟΕΒΑΣ, επί χρόνια, ήταν: Δεν έχουμε χρήματα, δεν επιχορηγούμαστε τακτικά από την ΓΓΑ, μας δίνουν μόνο λίγα, για ειδικούς σκοπούς, δεν φθάνουν. Και άλλα τέτοια. Ακόμη κι αν συμφωνήσουμε με το ότι η ΓΓΑ έδινε λίγα χρήματα (όπως, όμως, αποδεικνύεται, μόνο λίγα δεν ήταν για μια τέτοια ομοσπονδία, με μη αθλητική αναγνώριση, όπως αναφέρει η ΓΓΑ), πήγαιναν αυτά στους ειδικούς σκοπούς; Ανακύπτουν πολλά ερωτήματα, προς πολλούς αποδέκτες:
-Οι αθλητές, οι οποίοι είχαν μετάσχει στις
διεθνείς διοργανώσεις αυτών των ετών, για τις οποίες η ΟΕΒΑΣ ελάμβανε την οικονομική ενίσχυση από την ΓΓΑ, έπαιρναν χρήματα; Και ερωτώνται κυρίως εκείνοι, που κατέκτησαν αυτά τα χρόνια μετάλλια -και πάνω από όλους ο Βασίλης Μαγγανάς διότι είναι αυτός με τα περισσότερα μετάλλια- επειδή, υποτίθεται ότι, η ΟΕΒΑΣ κάλυπτε μέρος, έστω, των εξόδων των
Σελίδα 2.
αθλητών αυτών. Δεν είναι, όμως, μόνο ο Μαγγανάς. Είναι και πολλοί άλλοι. Ενδεικτικά αναφέρω μερικούς: Γιάννης Μπέλλος, Ιμπραήμ Φαναρτζής, Χρήστος Καραγεώργος, Παναγιώτης Κακογεώργος (νυν μέλος της διοίκησης της ΟΕΒΑΣ), Αγνή Γεωργίου, Μιχάλης Αποστόλου, Νίκος Αρβανίτης, Στέλιος Πρασσάς, Βασίλης Ανδρεάδης,  Αντώνης Κόντος.

Θα δείτε όλα τα στοιχεία, για τα χρήματα που έλαβε η ΟΕΒΑΣ από τη ΓΓΑ (γιατί πήρε και από άλλους φορείς και οργανισμούς, και μετά το 2010, π.χ. από την ΕΥΔΑΠ, από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.) στις φωτογραφίες που δημοσιεύω. Θα επισημάνω, απλώς κάποια χαρακτηριστικά έτη με παραδείγματα, πέρα των περιπτώσεων με τους υπεραιωνόβιους, τους… μη βαλκανικούς κλειστού στίβου, τους 37 αθλητές, οι οποίοι... χάθηκαν στον δρόμο, και τους 22 αθλητές, που ήταν 13:
*1996: 14.673,51 ευρώ για τους Βαλκανικούς στο «Καραϊσκάκη».
Σελίδα 4.
*1999: 29.347,03 για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Αγγλία.
*2003: 12.000 ευρώ για τους Βαλκανικούς του 2002 στην Κωνσταντινούπολη.
*2004: 15.000 ευρώ για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Δανία.
*2005: Στις 8 Φεβρουαρίου 10.000 ευρώ για τους Βαλκανικούς στην Κωνσταντινούπολη. Βεβαίως, εκείνο το έτος οι Βαλκανικοί πραγματοποιήθηκαν στις 24, 25 Σεπτεμβρίου στη Σερβία. Στην Πόλη είχαν γίνει το 2004.
2006: 3.000 για συμμετοχή στα «Λεμέσσεια». Σύμφωνα με μαρτυρίες αθλητών, που είχαν αγωνισθεί, τα έξοδα διαμονής και διατροφής κάλυψαν οι Κύπριοι και τα εισιτήρια οι αθλητές. Αν υπάρχουν αποδείξεις περί του αντιθέτου από την ΟΕΒΑΣ, ευχαρίστως θα τις δημοσιεύσω.
2010: 12.000 για την κάλυψη δαπανών συμμετοχής των Ελλήνων βετεράνων στους Βαλκανικούς στη Λάρισα. Προσέξτε: Οχι για τα έξοδα της διοργάνωσης. Αλλά για τους αθλητές. Συνεπώς, όλοι όσοι αγωνίσθηκαν πρέπει να
πήραν κάτι. Εστω 50 ευρώ. Πήραν; Πολλοί μού είπαν, όχι… Κι εδώ ισχύει το ανωτέρω.
Συνεχίζουμε με τα αμείλικτα ερωτήματα:
-Οι ταμίες της ΟΕΒΑΣ, από το 1995, τι έχουν να πουν γι’ αυτά; Γνωρίζουν πού διατέθηκαν αυτές οι επιχορηγήσεις; Δόθηκαν για τους σκοπούς για τους οποίους εισπράχθηκαν; Ευθέως ερωτώνται, λοιπόν, οι ταμίες αυτοί, ένας εκ των οποίων είναι ο Νίκος Λαγογιάννης, νυν Α’ αντιπρόεδρος και, τυπικά, προεδρεύων (τυπικά, διότι άλλοι κινούν τα νήματα) καθότι ο Γιώργος Μαρσέλλος, ουσιαστικά, απέχει των καθηκόντων του, καλύπτοντας, παρά ταύτα, με το κύρος του, τις ενέργειες της αμαρτωλής διοίκησης.
Σελίδα 5.
-Η ΓΓΑ έλεγξε ποτέ, αν τα χρήματα, που έδινε (χρήματα δικά σας και δικά μας, να εξηγούμαστε και να το θυμάστε) διατέθηκαν για τους σκοπούς για τους οποίους δόθηκαν; Π.χ., σύμφωνα με τις καρτέλες της ΓΓΑ, που δημοσιεύουμε;
-Οι διοικήσεις των σωματείων που στηρίζουν αυτή την διοίκηση, θ’ αντιδράσουν, επιτέλους; Θα φυσήξει ένας, πραγματικά, νέος άνεμος; Θ’ ανταποκριθούν σε όσα μεγαλόπνοα αναφέρονται στα καταστατικά τους; Θα υπερασπισθούν τους αθλητές τους, η πλειονότης των οποίων, πάντως, παρακολουθεί αμέτοχη τα τεκταινόμενα, αδιαφορώντας για τα διοικητικά θέματα, ενδιαφερόμενη μόνο για τ’ αγωνιστικά;
Αλλά οι διοικήσεις των σωματείων δεν πρέπει να παραγνωρίζουν ότι μια ολιγομελής ομάδα διοικεί, πάνω από δύο δεκαετίες τον ελληνικό βετερανισμό. Μια ομάδα, που με κάποιες προσθαφαιρέσεις (υπάρχει και ο πανδαμάτωρ χρόνος), λυμαίνεται τον χώρο. Και αν ανάμεσα σε όσους τους πλαισιώνουν, βρεθούν άνθρωποι ικανοί και με άποψη, ο διοικών εσμός φροντίζει να τους απομακρύνει, φοβούμενος μη χάσει τις θέσεις τους και το «μέλι» της εξουσίας, όπως είχε πει για αυτούς τους ανθρώπους νυν φανατικός συνεργάτης τους. Τα μέλη του διοικητικού εσμού συκοφαντούν κάθε αντίπαλο. Του αποδίδουν τα δικά τους ανήθικα χαρακτηριστικά για να τον μειώσουν.
Ετσι διοικούν όλα αυτά τα χρόνια. Με τους «πρόθυμους». Με «δωράκια» και εξυπηρετήσεις. Και με «βιτρίνα» κάποιες προσωπικότητες του παρελθόντος του ελληνικού αθλητισμού. Τώρα έχουν βάλει μπροστά τον Γιώργο Μαρσέλλο, πρώην πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ και πρώην μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Παλαιότερα, άλλους και άλλες.

Οι ευθύνες των «ανευθυνοϋπεύθυνων» της ΓΓΑ
Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της αδιαφορίας των ανθρώπων της ΓΓΑ για την διενέργεια ελέγχου, είναι η επιχορήγηση του 2005, που προαναφέραμε, για τους… υπεραιωνόβιους Ελληνες  αθλητές. Το θέμα καθίσταται σοβαρότερο από το γεγονός ότι η ΓΓΑ έδωσε τα χρήματα ΜΕΤΑ το βαλκανικό πρωτάθλημα. Τουτέστιν, χωρίς να ελέγξει αν πράγματι αγωνίσθηκαν Ελληνες άνω των 100 ετών… Μα καλά, τόσο μηχανικά έκανε ο αρμόδιος παράγων ή ο υπάλληλος την εργασία του; Αν είναι έτσι, δεν χρειάζονται υπάλληλοι. Μόνο… ρομπότ, κατάλληλα προγραμματισμένα. Αλλά, αν το πρόσεξε, το κατάλαβε και αδιαφόρησε ή έκανε ρουσφέτι, τότε είναι ελεγκτέος.
Σελίδα 6.
Γνωρίζω πως, για να δοθούν από την ΓΓΑ χρήματα για το επόμενο έτος, ο φορέας οφείλει να κάνει απολογισμό. Τούτο σημαίνει ότι η ΟΕΒΑΣ έκανε τέτοιον. Ηταν, όμως, ειλικρινής, ακριβής ; Ιδού η απορία. Μια απορία, στην οποία πρέπει ν’ απαντήσουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΓΓΑ, ο εισαγγελέας, το ΣΔΟΕ, δεν γνωρίζω ποιος, αλλά τέλος πάντων, κάποιος αρμόδιος φορέας της Πολιτείας.
Δεν ξέρω αν οι ευθύνες των διατελεσάντων υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς Αθλητισμού από το 1995 έως και το 2010, καθώς και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων έχουν παραγραφεί και αν ισχύει το ίδιο και για τις αντίστοιχες των μελών των διοικήσεων της ΟΕΒΑΣ την ίδια περίοδο. Το ηθικό στίγμα, όμως, παραμένει. Πάντως, ο καταλογισμός ευθυνών πέρσι, για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών - γυναικών του 1997, δείχνει ότι οι υποθέσεις αυτές δεν κλείνουν τόσο εύκολα.
Η Πολιτεία, το υφυπουργείο Αθλητισμού, η ΓΓΑ, αλλά και ο ΣΕΓΑΣ δεν βλέπουν την σήψη; Γιατί αδιαφορούν; Θα συνεχίσουν να προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν κάτι; Να κρύβουν την βρώμα κάτω από το χαλί; Και η ΕΟΕ θα εξακολουθεί να παραχωρεί στην ΟΕΒΑΣ χώρο στο ιερό, για τον παγκόσμιο αθλητισμό, Παναθηναϊκό Στάδιο;
Θέλω να κάνω μια αναγκαία διευκρίνιση: Θεωρώ ότι η ΓΓΑ πολύ καλά έπραττε κι ενίσχυε την προσπάθεια των Ελλήνων διαχρονικών (μάστερς, όπως αποκαλούνται διεθνώς) αθλητών. Εκείνο που δεν έκανε καλά, ήταν ο έλεγχος, αν πράγματι τα χρήματα κατέληγαν στους αθλητές ή σε τσέπες άλλων... Ή και σε σωματεία, για «δωράκια», εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια. Αλλά, ποτέ δεν είναι αργά. Τα ποσά ένα - ένα μπορεί να φαίνονται μικρά. Αλλά ξεπέρασαν τις 325.000 (σελίδα 6). Και για τους παλαιότερους, που γνώριζαν την δραχμή, ακριβώς 110.800.130,495 δραχμές. Το ελεγκτικό συμβούλιο της ΓΓΑ οφείλει να διενεργήσει έλεγχο. Εχει ευθύνες έναντι του ελληνικού λαού. Εστω και τώρα. Ή, πολύ περισσότερο τώρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου